Strefa krawędziowa Wzniesień Łódzkich w świetle wybranych metod GIS - Szmidt, Aleksander (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2013)
W artykule przedstawiono próby zastosowania wybranych metod GIS do weryfikacji i wizualizacji koncepcji paleogeomorfologicznej H. Klatkowej (1965, 1972, 1996). Prze-prowadzone prace potwierdziły istnienie stopni krawędziowych w obrazie morfome-trycznym obszaru, a także ukazały dużą precyzję wykonania archiwalnych materiałów kartograficznych. Badania wykazują również, że numeryczny model terenu SRTM3, oprócz zastosowań wizualizacyjnych, może również służyć w pewnym zakresie do analiz geomorfometrycznych.