CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA WSKAŹNIK SZKODOWOŚCI ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM UBEZPIECZENIA FLOTY POJAZDÓW - Zapart, Tomasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
W artykule przedstawione są dylematy związane z analizą współczynnika szkodowości (szkodowości), związanych z firmami, które poszukują ochrony ubezpieczeniowej dla swojej floty pojazdów. Celem artykułu jest przedstawienie istoty czynników wpływających na wskaźnik szkodowość w ubezpieczeniach komunikacyjnych floty pojazdów, jego znaczenia i zastosowania. Dokładna historia szkodowa jest trudna do uzyskania. Często niechętny do wyjawienia wszystkiego jest sam klient, co wszystkim jest „na rękę ”, zwłaszcza w sytuacji, gdy rzetelna historia szkodowa tylko zwiększa wycenę składki za ryzyko. Na braku rzetelności korzystać mogą wszyscy.