Wydajność pracy a przeciętne wynagrodzenie w poszczególnych województwach w Polsce w latach 2006-2012 – analiza statystyczna - Nyk, Mariusz Roman (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
Opracowanie ma na celu wskazanie czy w Polsce, w kontekście przestrzennym, obserwuje się silną zależność pomiędzy przeciętnym, realnym wynagrodzeniem brutto a wydajnością pracy. Ponadto rezultatem analizy jest również ukazanie różnic i podobieństw w obszarze liczby pracujących, PKB realnego, przeciętnego realnego wynagrodzenia, a także wydajności pracy w poszczególnych regionach Polski. Stąd tezą artykułu jest przekonanie o istnieniu znaczących różnic w obszarze wynagrodzeń i wydajności pracy, a tym samym znaczącej zależności pomiędzy tymi kategoriami w poszczególnych województwach. Zamierzone cele opracowania zostały osiągnięte z wykorzystaniem podstawowych narzędzi analizy statystycznej.