Pracownicze programy emerytalne – błąd systemu, czy źródło oszczędności emerytalnych - Rusinowicz, Aleksy (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Efektywne i skuteczne zorganizowanie systemu zabezpieczenia emerytalnego należy obecnie do najtrudniejszych i najistotniejszych problemów społecznych. Rosnące kwoty dotacji budżetowych do systemu emerytalnego wskazują na konieczność poszukiwania alternatywnych źródeł finansowania bezpieczeństwa emerytalnego. Pracownicze Programy Emerytalne są formą zorganizowanego, grupowego i systematycznego oszczędzania pieniędzy na przyszłą emeryturę. W Polsce programy funkcjonują od kilkunastu lat i składają się na III filar systemu emerytalnego. Są to programy emerytalne tworzone przez pracodawców dla zatrudnianych przez nich pracowników. Z uwagi na brak dostatecznej informacji i dyskusji na temat pracowniczych programów emerytalnych w artykule omówiono zasady działania pracowniczych programów emerytalnych w Polsce oraz dokonano próby identyfikacji zalet i wad obecnego rozwiązania ocenę pozostawiając czytelnikom.