Stopień integracji czeskiego giełdowego rynku akcji z giełdowym rynkiem akcji w obszarze euro - Bukowski, Sławomir I. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Celem artykułu jest prezentacja wyników badań empirycznych nad integracją rynku akcji w Czechach z rynkiem akcji w obszarze euro, a zatem odpowiedź na pytanie: W jakim stopniu giełdowy rynek akcji w Czechach jest zintegrowany z rynkiem akcji w obszarze euro?W badaniach zastosowano analizę statystyczną znaczenia giełdowego rynku akcji w gospodarce Czech, analizę stopnia integracji giełdowego rynku akcji w Słowacji z  giełdowym rynkiem akcji w obszarze euro przy zastosowaniu „miar opartych na wiadomościach” i modelu GARCH (1.1).Rynek akcji w Czechach odgrywa relatywnie większą  rolę w gospodarce niż w innych małych krajach obszaru euro (np. Słowenia i Słowacja).  Stopień integracji  rynku akcji w Czechach z rynkiem akcji w obszarze euro, co prawda wzrósł po przystąpieniu Czech do Unii Europejskiej, ale nadal jest niski.