Podatki ekologiczne - Mazurek-Chwiejczak, Małgorzata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Korzystny stan środowiska naturalnego leży w interesie całego społeczeństwa. Aby osiągnąć ten cel konieczne jest skoordynowane działanie na wielu obszarach. Jeden z nich stanowi polityka fiskalna, w tym w szczególności podatkowa, która znajduje szczególne zastosowanie w dziedzinie ochrony środowiska w wielu państwach OECD. W artykule dokonano przeglądu rozwiązań podatkowych stosowanych zarówno w zakresie podatków pośrednich, jak i bezpośrednich w wybranych państwach UE i OECD w ramach polityki ekologicznej, wraz ze wskazaniem ich zalet i ewentualnych wad w tej roli.