Oskar Ryszard Lange (1904-1965) - Domański, Czesław (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2016)
Profesor m.in. Szkoły Głównej Planowania i Statystyki (rektor w latach 1952-1955), Uniwersytetu Warszawskiego. Ekonomista, statystyk, działacz polityczny i społeczny. Podstawowym jego dziełem z zakresu statystyki jest praca pt. „Teoria statystyki”. Członek rzeczywisty PAN, Międzynarodowego Instytutu Statystycznego, Międzynarodowego Towarzystwa Ekonometrycznego. Twórca ekonometrii, pełnił funkcję redaktora naczelnego „Econometrica”. Jego dorobek naukowy obejmuje prace z zakresu ekonomii politycznej, polityki ekonomicznej, statystyki, zastosowań matematyki. Do najważniejszych prac należą m.in. „Teoria statystyki” (1952), „Wstęp do ekonometrii”(1958), „Ekonomia polityczna” (1959), „Optymalne decyzje”(1964), „Wstęp do cybernetyki”(1965).