ZAŁOŻENIA METODYCZNE AUDYTU TECHNOLOGICZNEGO - Bielińska-Dusza, Edyta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
Znaczenie technologii dla długookresowego rozwoju przedsiębiorstw jest niepodważalne. Zarządzanie technologią w sposób pro aktywny, pozwala przedsiębiorstwom na osiągnięcie przewagi konkurencyjnej. W związku z tym, przedsiębiorstwa zmuszane są do ciągłego monitorowania swojego potencjału technologicznego oraz  otoczenia zewnętrznego. Dlatego przedmiotem artykułu jest prezentacja założeń metodyki audytu technologicznego, który staje się ciekawym narzędziem możliwym do wykorzystania przez przedsiębiorstwa. Artykuł zawiera problematykę pojęcia technologii, audytu wewnętrznego oraz  zagadnienia związane z metodyką audytu technologicznego. Ponadto rozważania dotyczące problematyki technologii i audyty technologicznego, zostały dopełnione wskazaniem istotności tego obszaru dla zarządzania przedsiębiorstwem.