Pomiar ryzyka kadrowego w organizacjach publicznych - Lachiewicz, Stefan; Matejun, Marek; Kapuścińska, Karolina Zofia (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
Organizacje publiczne stają obecnie wobec wielu wyzwań związanych z wdrażaniem kontroli zarządczej oraz zarządzania ryzykiem. Jednym z kluczowych obszarów tych działań jest ryzyko kadrowe, które obejmuje szereg potencjalnych zdarzeń wynikających z decyzji kadrowych, mających istotne znaczenie dla działalności tego typu instytucji. Problemem staje się tutaj dobór odpowiednich rozwiązań organizacyjnych, a także zasad i metod pomiaru tej kategorii ryzyka. Biorąc to pod uwagę w artykule zwrócono uwagę na znaczenie, proces i narzędziowe podstawy pomiaru ryzyka kadrowego w organizacjach publicznych. W opracowaniu przedstawiono propozycję autorskiego narzędzia służącego do opracowania mapy składowych ryzyka kadrowego dostosowanego do specyfiki tego typu organizacji.