ZATORY KOMUNIKACYJNE W ORGANIZACJI – ZARYS KONCEPCJI - Zalewska-Turzyńska, Magdalena; Kołodziejczak, Małgorzata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
W opracowaniu połączono zagadnienie elastyczności organizacyjnej z procesami komunikowania. Głównym celem było stworzenie zarysu koncepcji zatorów komunikacyjnych w organizacji. Osadzono je na gruncie podejścia systemowego do organizacji ze względu na to, że pozwala ono uwzględniać wzajemne wpływy i zależności zarówno w poszczególnych jej podsystemach, jak i między nimi oraz organizacją i jej otoczeniem. W związku z powyższym przedstawiono pojęcie elastyczności organizacji oraz szczegółowo opisano zjawisko komunikacyjnego zatoru w organizacji.