WPŁYW CASH FLOW NA WSKAŹNIKI PŁYNNOŚCI NA PRZYKŁADZIE SPÓŁEK TRADYCYJNYCH I INNOWACYJNYCH NOTOWANYCH NA GPW W WARSZAWIE - Bolek, Monika; Grosicki, Bartosz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
W badaniu oceniono zależność między wskaźnikami płynności a cash flow z działalności operacyjnej w spółkach tradycyjnych i innowacyjnych, które były notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 1997–2010. W celu stwierdzenia zależności między cash flow i wskaźnikami płynności zostały przeprowadzone badania empiryczne polegające na obliczeniu testu na równość średnich poszczególnych wskaźników płynności w grupach podzielonych względem mediany średniego rynkowego poziomu CFFO. Ponadto zbadano współczynniki korelacji pomiędzy zmiennością współczynników płynności (t+1) oraz zmiennością CFFO(t) oraz przeprowadzono analizę regresji. Na podstawie wyników badań autorzy stwierdzili, że istnieje dodatnia zależność między poziomem cash flow z działalności operacyjnej, a poziomami wskaźników płynności w spółkach innowacyjnych co wskazuje na inwestycyjny motyw utrzymywania rezerw przez te spółki przy niskim ryzyku zarządzania płynnością, podczas gdy w spółkach tradycyjnych zidentyfikowano negatywną zależność między CFFO, a statycznymi miarami płynności co może wskazywać na transakcyjny motyw utrzymywania płynnych rezerw tym bardziej, że poziom ryzyka mierzony odchyleniem standardowym dla wskaźników płynności w tej grupie przedsiębiorstw jest znacząco wyższy.