Rola funduszy unijnych w finansowaniu działalności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw wysokiej technologii w Polsce - Wściubiak, Łukasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Celem niniejszego opracowania jest ocena stopnia wykorzystania dotacji z funduszy unijnych jako instrumentu finansowania działalności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw sektora wysokiej technologii w Polsce oraz identyfikacja barier ograniczających możliwości tych przedsiębiorstw w ubieganiu się o środki unijne. W artykule postawiono hipotezę, iż pozyskiwane przez małe i średnie przedsiębiorstwa wysokiej technologii w Polsce środki z funduszy unijnych służą finansowaniu przedsięwzięć innowacyjnych, zaś podstawową barierą ograniczającą możliwości pozyskiwania tych środków są nadmiernie sformalizowane i nieprzyjazne dla przedsiębiorców procedury aplikacyjne. Wyniki badań własnych autora, przeprowadzonych w 2012 r. na celowo dobranej próbie 50 małych i średnich przedsiębiorstw z sektora wysokiej technologii, tylko częściowo potwierdziły weryfikowaną hipotezę, gdyż pozyskiwane przez przedsiębiorstwa środki z funduszy UE w dość ograniczonym zakresie są wykorzystywane na cele bezpośrednio związane z prowadzoną działalnością innowacyjną. Autor wskazuje także na konieczność pilnego rozwiązania kwestii barier, na które napotykają przedsiębiorstwa ubiegające się o wsparcie w postaci dotacji z funduszy unijnych.