ZASTOSOWANIE PARTNERSTWA PUBLICZNO-PRYWATNEGO W SEKTORZE OCHRONY ZDROWIA – DOTYCHCZASOWE DOŚWIADCZENIA I PERSPEKTYWY ROZWOJU - Śmiechowicz, Joanna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Rynek partnerstwa publiczno-prywatnego w ochronie zdrowia w Polsce jest jeszcze młody i stosunkowo słabo rozwinięty, ale w ostatnim czasie wyraźnie rośnie zainteresowanie podmiotów publicznych wykorzystaniem formuły partnerstwa do realizacji inwestycji. Niestety nie towarzyszy mu adekwatna gotowość sektora prywatnego do zaangażowania się w takie przedsięwzięcia. Celem niniejszego opracowania jest zdiagnozowanie czynników sprzyjających i utrudniających praktyczne wykorzystanie PPP w ochronie zdrowia oraz przedstawienie dotychczasowych doświadczeń zdobytych na tym gruncie w Polsce.