BANKI PUBLICZNE JAKO INSTYTUCJE MOBILIZUJĄCE FINANSOWANIE GOSPODARKI NISKOEMISYJNEJ - Szturo, Marek; Szydłowski, Konrad (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014)
Banki z dominującym udziałem kapitału państwowego, stwarzają możliwości realizacji założeń w zakresie zmian związanych z rozwojem zrównoważonym i ochroną klimatu. W Europie istnieje silna grupa tego typu instytucji bankowych, które realizują różnego rodzaju przedsięwzięcia o znaczeniu społecznym i środowiskowym. Instytucje te stają się coraz bardziej efektywne w przezwyciężaniu głównych barier inwestycyjnych oraz zakłóceń rynku, powstrzymujących inwestycje w niskoemisyjną gospodarkę. Banki państwowe są coraz lepiej przystosowane do transferów kapitału do niskoemisyjnej gospodarki. Mogą elastycznie dostosowywać się do pojawiających się wyzwań i dzięki temu wypracowywać wiele korzyści. Ich cztery kluczowe przewagi są następujące: umiejętność projektowania i implementacji finansowych mechanizmów dostosowanych do określonych celów, wykorzystanie bogatego doświadczenia i wiedzy z zakresu finansów i aspektów technicznych realizowanych przedsięwzięć, występowanie w roli pośredników i mediatorów w procesie realizacji niskoemisyjnych inwestycji oraz silna reputacja długoterminowych inwestorów w przedsięwzięcia o charakterze społecznym i środowiskowym. Celem artykułu jest przedstawienie działań podejmowanych przez wybrane instytucje bankowe, w kierunku rozwoju mechanizmu finansowania gospodarki niskoemisyjnej. Uzyskane wnioski zostały sformułowane na podstawie analizy działań siedmiu wybranych europejskich instytucji bankowych.