PRZEGLĄD TEORETYCZNYCH KONCEPCJI ROZWOJU REGIONALNEGO - Piętak, Łukasz Robert (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
Celem artykułu jest analiza ewolucji teoretycznych koncepcji rozwoju regionalnego. W pierwszej części artykułu dokonano przeglądu koncepcji bazujących na neoklasycznej szkole ekonomii, odwołujących się do dorobku naukowego Keynesa oraz zakładających niezrównoważony charakter wzrostu gospodarczego. Następnie scharakteryzowano teorie lokalizacji działalności gospodarczej oraz modele związane z nową teorią handlu oraz nową geografią ekonomiczną. Artykuł kończy się rozważaniami na temat innych czynników endogenicznych, determinujących rozwój regionalny. Metodą wykorzystaną przy pisaniu artykułu była analiza prac publikowanych w języku angielskim, francuskim i polskim.