Walidacja modelu dojrzałości procesowej – raport z badań - Kalinowski, T. Bartosz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych wyników walidacji modelu dojrzałości procesowej, który będzie umożliwiał ocenę poziomu dojrzałości procesowej organizacji. W treści artykułu syntetycznie omówiono koncepcję dojrzałości procesowej oraz zaprezentowano wyniki badań dotyczących opracowanego modelu. Przedstawiono charakterystykę próby badawczej szczegółowe wyniki badań w powiązaniu z konstrukcją modelu oraz wyniki walidacji z wykorzystaniem statystyki rzetelności (Alfa Cronbacha), której wynik był pozytywny. W podsumowaniu zaprezentowano również dalsze kierunki badań.