Zastosowanie danych openstreetmap oraz wolnego oprogramowania do badań dostępności komunikacyjnej w skali lokalnej - Drop, Piotr; Gajewski, Paweł; Mackiewicz, Michał (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2013)
Autorzy w artykule pragną przedstawić możliwości tkwiące w wykorzystaniu bazOpenStreetMap oraz w zastosowaniu metod dostępnych w wolnym oprogramowaniu dobadań nad zagadnieniami dostępności transportowej, skupiając się na skali lokalnej, jakąbędzie w tym przypadku miasto Lublin.