Analiza zmian pokrycia terenu wokół autostrad za pomocą metod GIS - Lechowski, Łukasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2013)
W celu określenia klas pokrycia terenów sąsiadujących z autostradą A2 na odcinkuEmilia–Stryków w latach 1996–2009 zastosowano metodę interpretacji wizualnej seriiortofotomap następujących po sobie czasowo, wykorzystując narzędzia GIS oraz zmodyfikowanąklasyfikację pokrycia terenu Topograficznej Bazy Danych. Przedstawiononastępnie schemat pozwalający porównać zwektoryzowane klasy pokrycia terenu w uję-ciu dynamicznym. W celu analizy zmian pokrycia przedmiotowego obszaru zastosowanometodę GIS rozkładu gęstości zmian z wykorzystaniem nieparametrycznychestymatorów jądrowych kernel function.