Walory przyrodnicze województwa kujawsko-pomorskiego jako podstawa rozwoju turystyki - Gierańczyk, Wieńczysław (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2013)
Opracowanie porusza problem zróżnicowania walorów przyrodniczych, ich wpływu na rozwój turystyki i metod badania funkcji turystycznej w skali regionalnej. Analizie poddane zostały również czynniki wpływające na słabszy rozwój turystyki w niektórych regionach województwa kujawsko-pomorskiego, jak również opisano wpływ turystyki na gospodarkę lokalną obszarów wiejskich województwa.