Rola festiwalu miejskiego w przestrzeni publicznej na przykładzie Light Move Festival w Łodzi - Miśkowiec, Magdalena (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2017)
Celem artykułu jest poznanie zależności pomiędzy miejskim festiwalem a przemianami struktury przestrzenno-funkcjonalnej i społecznej w mieście. Jako studium przypadku wskazano festiwal wykorzystujący światło do podkreślenia lokalnej tożsamości i dziedzictwa kulturowego – Light Move Festival w Łodzi. W opracowaniu wykorzystano informacje pozyskane z wywiadów prowadzonych z organizatorami festiwalu. Zaprezentowano dane zgromadzone na podstawie ankiety prowadzonej wśród uczestników festiwalu w 2016 roku. Wyniki pokazują społeczno-demograficzną strukturę ankietowanych, częstotliwość uczestnictwa oraz źródła informacji o wydarzeniu. Za pomocą mapy poglądowej zaprezentowano zależność pomiędzy przestrzenną organizacji festiwalu a założeniami Strategii przestrzennego rozwoju Łodzi2020+ w ramach programu szczegółowego „Atrakcyjne przestrzeniemiejskie 2020+”. Badanie wskazuje na możliwość wykorzystania festiwalu miejskiego jako lokalnego potencjału, wartościowego w budowaniu zrównoważonej polityki społecznej oraz przestrzennej. Wobec spadku liczby ludności w Łodzi, festiwal może wspierać promowanie miasta wśród potencjalnych nowych mieszkańców. Stwarza szanse na przetestowanie tymczasowych rozwiązań komunikacyjnych w przestrzeni oraz oswojenie z nimi mieszkańców. Mając na uwadze działania rewitalizacyjne prowadzone w mieście Łódź, można zadać pytanie: jaki wpływ na społeczność i przestrzeń miasta Łodzi ma festiwal światła – Light Move Festival?