Zastosowanie narzędzi GIS do analizy planu miasta w morfologii miast - Chmielewska, Marta; Majchorowska, Elżbieta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
W artykule w sposób praktyczny przedstawiono możliwości zastosowania narzędzi GIS podczas przeprowadzania analizy planu miasta pod kątem morfologicznym. Krok po kroku scharakteryzowano poszczególne etapy takiej analizy, wskazując na korzyści, jakie niesie za sobą wykorzystanie tychże narzędzi. Zwrócono również uwagę na mogące pojawić się trudności i pokazano sposoby minimalizowania ich wpływu na przebieg badań.