Dostępność placówek edukacyjnych w gminach Aglomeracji Poznańskiej - Walaszek, Marzena (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2013)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie rozmieszczenia i dostępności placówek sektora edukacji w aglomeracji poznańskiej, obejmującego placówki publiczne i prywatne, wraz ze wskazaniem istotnych, również z punktu widzenia władz gmin, rekomendacji. Zakres pracy uwzględnia wszystkie poziomy ścieżki edukacyjnej (z wyłączeniem studiów wyższych), począwszy od przedszkoli, poprzez szkoły podstawowe i gimnazja, aż do szkół ponadgimnazjalnych (liceów, techników, szkół zawodowych). W pracy uwzględniono również dostępność placówek opieki nad dziećmi do lat 3, choć oficjalnie nie jest ona traktowana jako segment edukacji.