Przemiany powiązań przestrzennych w aglomeracji łódzkiej w ostatnich czterech dekadach - Pielesiak, Iwona (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
Transformacja gospodarki centralnie planowanej w gospodarkę rynkową wywołała znaczące przemiany struktury i zasięgu powiązań przestrzennych w aglomeracji łódzkiej. Zmiany te odnoszą się w szczególności do migracji stałych, ale także do przemieszczeń osób dojeżdżających do miejsc pracy oraz nauki. Doprowadziły one do wzmocnienia roli Łodzi jako kulturalnego centrum regionu i do rozwoju powiązań w obrębie sieci infrastruktury technicznej. Transformacja społeczno-ekonomiczna zmieniła również warunki współpracy instytucjonalnej. Analiza współczesnych związków międzygminnych w aglomeracji łódzkiej wskazuje jednakże, że pozostaje ona za innymi aglomeracjami miejskimi kraju, nawet tymi o znacznie mniejszym potencjale społeczno- -gospodarczym.