Wielkość i kształt działek gruntowych w Łodzi - Dzieciuchowicz, Jerzy; Dmochowska-Dudek, Karolina (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
Przedmiotem tego opracowania jest zróżnicowanie przestrzenne wielkości i kształtu działek gruntowych w warunkach wielkomiejskich, rozpatrywane na przykładzie Łodzi. Zagadnienie to poprzedzono charakterystyką rozmieszczenia i gęstości działek. Cel pracy stanowi identyfikacja ukształtowanego w warunkach rynkowych stopnia zróżnicowania struktury przestrzennej działek według ich wielkości i kształtu przy użyciu narzędzi GIS.