Uwarunkowania procesu transformacji na Ukrainie - Michalski, Tomasz; Kuczabski, Aleksander (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
W pierwszej części artykułu omówiono główne czynniki (wewnętrzne i zewnętrzne), które wpłynęły na procesy transformacji ustrojowej w europejskich i zakaukaskich krajach postkomunistycznych. W drugiej części artykułu skupiono się na czynnikach, które zadecydowały, że jak dotychczas proces transformacji ustrojowej na Ukrainie jest bardzo słabo zaawansowany.