Mniejszości narodowe i etniczne w Polsce z perspektywy geografii politycznej - Rykała, Andrzej (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
Mniejszości narodowe i etniczne, mimo niewielkiego udziału w strukturze ludności współczesnej Polski, przyczyniły się do powstania wyjątkowego pod względem narodowo- konfesyjnym dziedzictwa polskiej przestrzeni. Stosując podejście geograficzno-polityczne dokonano próby uchwycenia, zrozumienia i wyjaśnienia procesu przemian narodowościowo-etnicznych ludności Polski, prowadzącego do ukształtowania się jej współczesnego oblicza.