Efektywność sieci transportowej w Polsce rozbudowywanej ze wsparciem środków UE w latach 2007–2013 - Iwaszko-Niziałkowska, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
W pracy przebadano wzrost efektywności sieci dróg kołowych Polskirozbudowywanej w ramach funduszy unijnych. Wprawdzie inwestycje drogowe podniosłyogólną efektywność całej sieci kraju, ale w trakcie tego procesu spowodowaływzrost zróżnicowania poziomów skomunikowania pomiędzy poszczególnymi obszarami.Wykazano, że mniejsze inwestycje drogowe, subregionalne mogą przynieść w tymwzględzie większe korzyści.