Przemiany przestrzenne a wykorzystanie środków unijnych – na wybranych przykładach Krakowskiego Obszaru Metropolitalnego - Wójtowicz-Wróbel, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
W artykule przeanalizowano wpływ wykorzystania środków unijnych naprzemiany przestrzenne gmin, których głównym ośrodkiem jest małe miasto lubmiejscowość bez praw miejskich, lecz o miejskim charakterze. Badaniami objęto trzygminy (Lanckoronę, Słomniki i Alwernię), które wykazują odmienny charakterfunkcjonalno-przestrzenny. Głównymi ośrodkami gmin są: Lanckorona (miejscowośćo charakterze turystycznym i rekreacyjnym), Słomniki (pełnią funkcję obsługi otaczającychje terenów rolnych) i Alwernia (miasteczko o charakterze przemysłowym).Przedłożone przez powyższe gminy wnioski o wykorzystanie unijnych subwencji zestawionozarówno pod kątem skuteczności (wnioski przyznane–wnioski odrzucone) orazpod kątem ich przestrzennego charakteru (inwestycje punktowe, inwestycje liniowei inwestycje kompleksowe). W niniejszym artykule przy pomocy przykładów zobrazowanotakże przestrzenne oddziaływanie realizowanych inwestycji, a następnie sformułowanospostrzeżenia dotyczące wykorzystania środków unijnych oraz oddziaływaniarealizowanych przy ich pomocy inwestycji zarówno obecnie, jak i w dalszej perspektywieczasowej.