Miasteczka na skraju zjednoczonej europy – aspiracje i rzeczywistość - Gołąb-Korzeniowska, Monika (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
Małe miasta w Polsce przechodzą metamorfozę związaną zarównoz podnoszeniem jakości swojej przestrzeni, jak i rosnących aspiracji mieszkańców.Cecha pierwsza wynika z bogacenia się miast, m.in. także dzięki dotacjom europejskim,druga – z otwarcia na świat, w czym udział mają media, internet i łatwość podróży.Jednak mieszkaniem w miasteczkach nie są zainteresowani młodzi ludzie wyjeżdżającydo większych ośrodków w celu poprawy warunków życia. Zewnętrznie postrzeganyromantyzm małych miast rozmija się z codzienną rzeczywistością. Artykuł na wybranychprzykładach pokazuje problemy w uzyskiwaniu oczekiwanego poziomu życiamieszkańców oraz możliwości i metody podnoszenia standardów, szczególnie odnoszącsię do przemian przestrzennych.