Wykorzystanie funduszy strukturalnych w małych miastach regionu łódzkiego - Kulawiak, Anita (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej otworzyło szanse dla jednosteksamorządu terytorialnego na pozyskanie środków finansowych. Wraz z tym wielepolskich miast, w tym szczególnie tych małych, uzyskało możliwość modernizacjii rozwoju swojej dotychczasowej gospodarki, gdyż środki własne, którymi dotychczasdysponowały małe gminy z reguły nie pozwalały na podjęcie nowych przedsięwzięć,a jedynie umożliwiały pokrycie zaledwie części kosztów przewidzianych na wykonanieokreślonego projektu. Po 2004 roku możliwość skorzystania ze środków unijnychuzyskały wszystkie gminy, jednak nie wszystkie w równym stopniu tę możliwośćwykorzystują.Celem artykułu jest przedstawienie i ocena wykorzystania przez władze lokalnemałych miast funduszy unijnych na finansowanie i realizację inwestycji na przykładziemiast regionu łódzkiego w latach 2007–2013.