Przedsięwzięcia ze wsparciem funduszy Unii europejskiej w małych miastach województwa pomorskiego - Sołtys, Jacek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
Przedmiotem prezentowanych badań są projekty wspomagane środkami Unii Europejskiej realizowane w latach 2007–2013 w małych miastach województwa pomorskiego w ramach: Celem badań jest identyfikacja struktury rodzajowej wspieranych funduszami unijnymi, ich rozkład przestrzenny oraz określenie zależności pomiędzy wielkością pozyskanych środków UE a potencjałem demograficznym, położeniem oraz statusem miasta.