Warunki mieszkaniowe w małych miastach Polski ze szczególnym uwzględnieniem Uniejowa - Milewska-Osiecka, Katarzyna; Ogrodowczyk, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Człowiek spędza średnio około 80% swego życia w mieszkaniu. Dobre warunki mieszkaniowe mają również kluczowe znaczenie dla atrakcyjności danego miasta, jego aglomeracji i komfortu życia ich mieszkańców. W poniższym tekście autorki skupiły się na dwóch podstawowych zagadnieniach – po pierwsze, jak prezentują się warunki mieszkaniowe w małych miastach w Polsce ‒ za jeden z celów postawiono analizę zmian warunków mieszkaniowych w małych miastach Polski w latach 2004– 2010. Za małe miasta przyjęto ośrodki zamieszkane przez mniej niż 10 tys. mieszkańców (posiadające prawa miejskie oraz odpowiednią liczbę ludności zarówno w 2004, jak i w 2010 roku). W analizach zmian warunków mieszkaniowych w małych miastach Polski wykorzystano cechy odnoszące się do wielkości mieszkań, ich wyposażenia w poszczególne instalacje techniczno-sanitarne, jak również do ich zaludnienia. W efekcie przeprowadzonych analiz statystycznych wyodrębniono 5 grup miast, różniących się stopniem wyposażenia w infrastrukturę oraz dynamiką ich zmian. Drugim postawionym w artykule celem jest charakterystyka warunków mieszkaniowych w skali wewnątrzmiejskiej, dokonana na przykładzie Uniejowa, małego miasta zlokalizowanego w województwie łódzkim oraz poznanie opinii mieszkańców tego ośrodka na temat oceny ich warunków mieszkaniowych. Uniejów postrzegany w ostatnich latach jako „miasto sukcesu” może bowiem stanowić punkt odniesienia dla innych miast pod kątem analizowanych parametrów. Analiza zagadnienia pozwala na uzyskanie odpowiedzi, w jakim stopniu sukces ekonomiczny miasta przekłada się na postrzeganie warunków mieszkaniowych jego mieszkańców.