Gminne instytucje w infrastrukturę edukacyjną w Łódzkim Obszarze Metropolitalnym w latach 2007–2013 - Napierała, Tomasz; Lawin, Marek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Celem artykułu jest szczegółowa analiza wydatków inwestycyjnych na infrastrukturę edukacyjną, poniesionych przez gminy Łódzkiego Obszaru Metropolitalnego. Zakres czasowy badania obejmuje lata od 2007 do 2013 roku, a więc miniony okres programowania Unii Europejskiej. Dzięki podjętym badaniom autorzy, po pierwsze, zidentyfikowali znaczenie inwestycji w infrastrukturę edukacyjną w polityce inwestycyjnej gmin Łódzkiego Obszaru Metropolitalnego. Po drugie, ocenili jakość planowania strategicznego i finansowego w zakresie rozwoju i modernizacji infrastruktury edukacyjnej w badanych gminach. Autorzy w swoich badaniach wykorzystali opracowaną wcześniej metodologię analizy planów strategicznych gmin oraz budżetów gmin i sprawozdań z ich wykonania (Napierała i in. 2013). Zdiagnozowano plany gmin w zakresie rozwoju i modernizacji infrastruktury edukacyjnej oraz zweryfikowano realizację owych zamierzeń. W analizach pokazano specyfikę inwestycji zrealizowanych w różnych typach gmin: wiejskich, miejskich i miejsko-wiejskich.