Rozwój i wykorzystanie metod w oparciu o charakterystykę krajobrazową w zarządzaniu historycznym krajobrazem kulturowym - May, Daniel E. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Antropogeniczny wpływ na krajobraz jest powszechnie znanym zjawiskiem. Wpływ ten może zostać zidentyfikowany nie tylko dzięki archeologicznym znaleziskom, ale również dzięki archiwalnym i współczesnym mapom, pokazującym w krajobrazie elementy i pozostałości przeszłości. Aby poznać i zarządzać zmianami w krajobrazie, powstały metody oparte na charakterystyce krajobrazowej. Prezentowany artykuł opisuje główne cechy i prawidłowości takiego podejścia metodologicznego oraz potencjalne możliwości jego rozwoju w przyszłości. W pracy przedstawiono również brytyjskie propozycje zastosowania opisywanej metodologii do zarządzania krajobrazem historycznym w innych krajach.