Przestrzenny charakter zachowań matrymonialnych - Janiszewska, Anna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2016)
Artykuł podejmuje problematykę aspektów przestrzennych zachowań matrymonialnych.Zachowania matrymonialne należą do tych, na które w większym stopniuwpływają czynniki behawioralne (status społeczny, wykształcenie, narodowość, religia)niż czynniki przestrzenne. Niemniej jednak, w procesie doboru małżeńskiego cechy przestrzenneprzyszłego współmałżonka są istotne przy podejmowaniu decyzji, obok innychcech partnerów, takich jak cechy demograficzne i społeczne. W artykule przedstawiono wybrane podejścia teoretyczne odnoszące się do doboru małżeńskiego. Celem artykułubyło także zaprezentowanie przestrzennego wymiaru doboru małżeńskiego w Polscew różnych przekrojach: województw, jednostek miasto–wieś oraz miasta (przykład Łodzi).