Projekt RIS-Mersin: pierwsza regionalna strategia innowacji w Turcji i jej wymiar przestrzenny - Levent, Tolga (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2016)
Mersin to stosunkowo młode miasto tureckie. Mimo, że jego historia sięga zaledwie XIX wieku, to już doświadczyło bardzo istotnych zmian w strukturze urbanistycznej i gospodarczej. Mersin jako miasto portowe jest główną bramą do Anatolii i na Bliski Wschód. Charakter Mersin ukształtował się poprzez budowę nowego portu w 1962 roku, a także orientację preferencji ekonomicznych w kierunku eksportu począwszy od 1980 roku. Rezultatem tych działań było zwiększenie obrotów handlowych, a także pojawienie się nowych działalności gospodarczych. Kolejne znaczące zmiany w lokalnej gospodarce miały miejsce po wojnie w Zatoce Perskiej w 1990 roku, kiedy to zanotowano radykalne spadki transakcji handlowych z krajami Bliskiego Wschodu. W 2006 roku stworzono dla Mersin pierwszą regionalną strategię innowacji w Turcji – RIS-Mersin, która miała na celu zmianę tendencji spadkowej lokalnej gospodarki oraz przyspieszenie rozwoju lokalnego. Strategia bazowała na idei innowacyjności jako kluczowego czynnika rozwoju lokalnego. Celem niniejszego opracowania jest krytyczna ocena regionalnej strategii innowacji dla miasta Mersin i jej wymiaru przestrzennego w kontekście rozwoju lokalnego. Sukcesy i porażki tej strategii dostarczają ważnej lekcji dla innych regionów zmierzających do implementacji takich strategii.