Współpraca samorządu i biznesu na poziomie lokalnym w obszarze turystyki - Szymańska, Wioletta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2017)
Współcześnie w gospodarce rynkowej w Polsce podmioty wszystkich sektorów gospodarczych w sposób niemal doskonały organizują swoją strategię rozwojową. Jednak z punktu widzenia rozwoju społeczno-gospodarczego terytorialnych systemów, konieczna jest współpraca międzysektorowa. W artykule zaprezentowano przykłady lokalnej działalności współpracy pomiędzy samorządem lokalnym a biznesem z branży turystycznej. Wskazano na kluczowe bariery braku efektywnej komunikacji w tym zakresie. Badania oparte zostały na studium przypadku współpracy samorządów lokalnych powiatu słupskiego i gminy Słupsk oraz podmiotu gospodarczego Doliny Charlotty.