Kształtowanie wiejskich przestrzeni publicznych przykład konkursu „Najlepsza przestrzeń publiczna województwa pomorskiego” - Czapiewska, Gabriela (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2018)
W niniejszej pracy poruszono zagadnienie wiejskich przestrzeni publicznych. Podjęto próbę ich zdefiniowania, wykazania ich specyfiki i charakteru oraz roli, jaką odgrywają one w życiu mieszkańców wsi. Podjętą problematykę badawczą zaprezentowano na przykładzie konkursu „Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Pomorskiego”. Konkurs organizowany jest nieprzerwanie od 2006 roku, a jego celem jest promocja walorów ogólnodostępnych przestrzeni regionu pomorskiego oraz uhonorowanie gmin, na terenie których zrealizowane zostały najlepsze, zdaniem komisji konkursowej, przedsięwzięcia związane z jej kształtowaniem. Nagradzane są projekty prezentujące wysokiej jakości rozwiązania, dostosowane do charakteru otoczenia. W niniejszym opracowaniu analizie poddano nagrodzone (wyróżnione) w konkursie projekty zagospodarowania wiejskich przestrzeni publicznych regionu pomorskiego. Przestrzeń publiczna jest miejscem szczególnym, zwłaszcza na terenach wiejskich, gdyż posiada kluczowe znaczenie społeczne (miejsce integracji mieszkańców) i przestrzenne (dominanta funkcjonalna i kompozycyjna). Decyduje o jakości życia, konkurencyjności i atrakcyjności regionu – turystycznej, osiedleńczej i inwestycyjnej.