Innowacyjność w krajobrazie wybranych uzdrowisk w Polsce - Bernat, Sebastian (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2018)
Celem badań, których wyniki przedstawiono w niniejszej pracy było rozpoznanie i scharakteryzowanie działań innowacyjnych w krajobrazie wybranych uzdrowisk w Polsce. Przeprowadzono analizę programów rozwoju uzdrowisk i programów rewitalizacji oraz obserwacje terenowe. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że rewitalizacja akustyczna krajobrazu oparta na projektowaniu akustycznym oraz turystyka sensoryczna bazująca na doświadczeniu turystycznym, są perspektywicznymi kierunkami rozwoju polskich uzdrowisk, z uwagi na ich funkcję ochronną i konieczność zachowania wysokiej jakości dźwiękowej krajobrazu oraz bardzo duży potencjał turystyczny.