Wewnętrzne uwarunkowania rozwoju obszarów wiejskich w województwie lubelskim - Rodzoś, Jolanta; Wesołowska, Monika (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2013)
Celem niniejszego opracowania jest analiza cech przestrzeni społeczno-ekonomicznej województwa lubelskiego, które składają się na jego wewnętrzny potencjał rozwojowy. Analiza została przeprowadzona w oparciu o dostępne dane GUS. Badania potwierdzają wcześniejsze opinie o niekorzystnej sytuacji społeczno-demograficznej obszarów wiejskich Lubelszczyzny. Autorki pokazują rozmiary pewnych zjawisk, takich jak struktura demograficzna ludności, saldo migracji, wykształcenie mieszkańców, czy dostępność infrastruktury technicznej.