Percepcja przestrzeni małego miasta na przykładzie Gościna - Konecka-Szydłowska, Barbara (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2013)
Celem opracowania jest waloryzacja publicznej przestrzeni miejskiej nowego miasta Gościno. Badanie percepcji przestrzeni Gościna przeprowadzono w odniesieniu do pięciu podstawowych kategorii ładu przestrzennego: 1) ładu urbanistyczno-architektonicznego, którego najistotniejszą cechą jest zwartość kompozycji przestrzennej, 2) ładu funkcjonalnego związanego z wygodą życia, 3) ładu estetycznego określającego urodę miejsca i przestrzeni, 4) ładu społecznego odnoszącego się do jednostkowej i zbiorowej identyfikacji z miejscem i przestrzenią oraz 5) ładu ekologicznego związanego z wartością środowiska naturalnego (Wódz 1991; Bartoszek, Gruszczyński, Szczepański 1997). W opracowaniu posłużono się metodą dyferencjału semantycznego (Osgood, Suci, Tannenbaum 1957; Burgess 1978; Mayntz, Holm, Hubner 1985) i wykorzystano wyniki badań ankietowych, które przeprowadzono w czerwcu 2011 r. wśród mieszkańców miasta. Wskazano również najważniejsze, zdaniem mieszkańców, pozytywne i negatywne elementy przestrzeni miasta.