Wysoka jakość przestrzeni publicznej i usług miarą sukcesu małych miast we Wrocławskim Obszarze Metropolitalnym - Belof, Magadalena; Kukuła, Marta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2013)
W artykule zaprezentowano pozytywne zmiany, jakie w ostatnich latach zachodzą w sferze przestrzeni publicznych oraz usług w wybranych miastach znajdujących się w strefie oddziaływania metropolii wrocławskiej. Obszar metropolitalny Wrocławia posiada wyraźnie wykształconą strukturę policentryczną, co stwarza sytuację, w której mniejsze ośrodki konkurują o mieszkańców zarówno z miastem centralnym, jak też z gminami wiejskimi, gdzie przebiegają dynamiczne procesy suburbanizacji. W ostatnich latach czynnikiem sukcesu, którym jest zahamowanie odpływu lub wręcz zwiększenie liczby mieszkańców w małych miastach, wydaje się być świadoma polityka władz lokalnych skierowana na kreowanie wysokiej jakości przestrzeni publicznych i usług, w tym zwłaszcza usług społecznych. Aspiracją autorek jest próba zwery-fikowania tej tezy poprzez zbadanie korelacji pomiędzy poprawą jakości przestrzeni publicznych i usług a wzrostem atrakcyjności ośrodków jako miejsc zamieszkania w obszarze metropolitalnym.