Modele rozwoju sektora usługowego małych miast w polskiej strefie przygranicznej z Niemcami i Rosją - Gwiaździńska-Goraj, Marta; Jezierska-Thöle, Aleksandra (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2013)
Artykuł przedstawia różnice w rozwoju sektora usług w małych miastach przygranicznych wynikających z odmiennych uwarunkowań społecznych, ekonomicz-nych i prawnych. Celem badań było ukazanie dynamiki, charakteru i tempa zmian w sektorze usług w 2002 i 2010 r. na granicy z Niemcami i Rosją. Wyniki badań ujęte zostały w postaci modelu analogowego.