Efektywność sieci transportowej w Polsce rozbudowywanej ze wsparciem środków UE w latach 2007–2013 - Iwaszko-Niziałkowska, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
W pracy przebadano wzrost efektywności sieci dróg kołowych Polski rozbudowywanej w ramach funduszy unijnych. Wprawdzie inwestycje drogowe podniosły ogólną efektywność całej sieci kraju, ale w trakcie tego procesu spowodowały wzrost zróżnicowania poziomów skomunikowania pomiędzy poszczególnymi obszarami. Wykazano, że mniejsze inwestycje drogowe, subregionalne mogą przynieść w tym względzie większe korzyści.