Wykorzystanie funduszy unijnych w małych miastach w Polsce w latach 2007–2013 – ujęcie przestrzenne - Bartosiewicz, Bartosz; Kamiński, Tomasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2014)
W artykule zostało zaprezentowane zróżnicowanie wykorzystania funduszy unijnych w małych miastach w Polsce w latach 2007–2013. Autorzy koncentrują się na wskazaniu regionalnego zróżnicowania ich struktury wielkościowej i rodzajowej oraz opracowaniu rankingu małych miast pod względem wykorzystania funduszy unijnych. Artykuł wieńczy próba identyfikacji czynników decydujących o wielkości pozyskiwanych przez te ośrodki funduszyWszystkie badane jednostki samorządu terytorialnego pozyskały fundusze unijne. Jednakże da się wyraźnie wyodrębnić grupę liderów i outsiderów, czyli miasta, które wyraźnie odstają jeśli chodzi o wielkość pozyskanych dotacji unijnych. W przypadku miast najlepiej radzących sobie z pozyskiwaniem środków unijnych można wskazać dla nich pewne cechy wspólne: przeciętna większa gęstość zaludnienia, wyższy poziom przedsiębiorczości czy wyższy poziom dochodów własnych. W przypadku miast-outsiderów niestety znacznie trudniej zidentyfikować cechy wspólne. Prowadzi to do wniosku, że istotny wpływ na zróżni-cowanie wykorzystania funduszy unijnych w małych miastach mają takie czynniki jak np. operatywność oraz przedsiębiorczość władz lokalnych