Śródmieścia miast małych jako lokalne węzły struktury w regionach metropolitalnych - Ogrodnik, Daniel (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Przedmiotem artykułu są rozważania nad rolą śródmieść miast małych jako lokalnych węzłów struktury w policentrycznej przestrzeni regionu metropolitalnego. Przedstawione zostały też założenia teoretyczne podejścia badawczego do tej problematyki. Autor ponadto zreferował sytuację problemową dla śródmieścia podkrakowskiej Skawiny oraz zarysował propozycje projektów miejskich do finansowania ze środków Unii Europejskiej.