System informacji statystycznej małych miast na Ukrainie ‒ ocena i koncepcja zmian - Schehlyuk, Svitalana; Melnyk, Maryanna; Bartosiewicz, Bartosz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Celem artykułu jest ocena dostępności do informacji statystycznej dla ośrodków lokalnych na Ukrainie (ze szczególnym uwzględnieniem małych miast) oraz autorska propozycja zestawu wskaźników, których monitoringiem i upublicznieniem, w pierwszej kolejności, powinny zająć się urzędy statystyczne. W pierwszej części opracowania omówiono problem dostępności do danych statystycznych i wskazano istniejące źródła pozyskiwania informacji nt. sytuacji społeczno-gospodarczej małych miast. W drugiej części zaprezentowano autorską koncepcję integracji obecnie istniejących źródeł wiedzy oraz wskazano na działania niezbędne dla poprawy dostępności do systemu informacji statystycznej, w szczególności dla decydentów odpowiadających za politykę rozwoju na szczeblu lokalnym.