Pruskie wsie liniowe w okolicach Łodzi i ich mieszkańcy w początkach XIX wieku - Woźniak, Krzysztof Paweł (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Odszukane w zbiorach Gabinetu Rycin Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego rękopiśmienne plany wsi („kolonii”) założonych w latach 1799–1802 przez władze pruskie w okolicach Łodzi, stały się zachętą do przybliżenia ich historii. Na pod-stawie źródeł archiwalnych i literatury zrekonstruowano trudne początki gospodarowania sprowadzonych do nich osadników z głębi Niemiec. Scharakteryzowano przesłanki i omówiono czynniki pozwalające omawianym wsiom zachować układ przestrzenny oraz odrębność kulturową mieszkańców.