Proste animacje 4D w GIS - Kuna, Jakub (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
W komunikacie przedstawiono rozważania dotyczące możliwości prezentacji rozwoju przestrzenno-demograficznego miejscowości, przy użyciu jednej z metod kartografii komputerowej – animacji przestrzenno-czasowej. Poruszono zagadnienia przygotowania danych, wizualizacji scen przedstawiających historyczne etapy rozwoju miejscowości oraz montażu animacji. Przykładowa animacja 4D Wirtualny spacer po Bychawie 1804–2009 została opracowana w Zakładzie Kartografii i Geomatyki UMCS w Lublinie.