Obszary metropolitalne w statystyce europejskiej - Zuzańska-Żyśko, Elżbieta (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica, 2015)
Artykuł opisuje obszary metropolitalne w Europie w ujęciu statystycznym. Przedstawia sposób zbierania danych w celu porównywania obszarów miejskich we wszystkich państwach członkowskich oraz opisuje statystyczną klasyfikację NTS, która pozwala identyfikować obszary metropolitalne. Dla pełnego zrozumienia miejsca problematyki miejskiej w badaniach unijnych, artykuł przybliża ich genezę. Charakteryzuje także program Urban Audit, który ma istotny wkład w wydzielanie regionów metropolitalnych w Europie. Na zakończenie wskazuje pozytywy, jak i mankamenty przedmiotowego podejścia metodologicznego.